4 januari 2021
2 min.

De werkdag van een advocaat: je fantasie zal niet meteen op hol slaan wanneer je nadenkt over wat dit inhoudt. Een kluizenaarsbestaan tussen stoffige boeken met af en toe een luchtje happen op weg naar de rechtbank? Boeken (in het echt of online) lezen hoort erbij, maar toch mag je de variëteit en uitdaging op een doordeweekse dag niet onderschatten. We nemen je graag even mee op pad om te tonen hoe een gemiddelde werkdag er voor ons uitziet.

Koffie, rechtbank, koffie

Acht uur: met een tas koffie erbij klappen we de laptop open en nemen we snel de e-mails door om zeker te zijn dat we geen belangrijke, dringende berichten missen. Na vervolgens ons dossier een laatste keer te hebben doorgenomen, begeven we ons naar de rechtbank om de zaak van de cliënt te verdedigen: afhankelijk van de stand van het dossier varieert dit van een verkennende inleidingszitting tot een uitvoerig pleidooi.

De rechtbankzitting wordt gevolgd door enkele uren bureauwerk. Van adviezen over ingebrekestellingen tot uitgebreide conclusies: we kruipen in onze (digitale) pen en laten de auteur in ons los om onze dossiers zo overtuigend mogelijk te behandelen. Met een tas koffie bij de hand, natuurlijk.

Cliënten en experten

De voormiddag reserveren we voor de rechtbankzittingen, waarvan we het tijdstip niet zelf kunnen bepalen, en het zwaardere denkwerk. Na de middagpauze plannen we andere afspraken in: consultaties, expertisevergaderingen, bemiddelingssessies,…

Afhankelijk van de andere partij(en) en de aard van het dossier organiseren we de afspraak op kantoor of op locatie. In een moderne fitnesszaal, een dansschool die betere dagen heeft gekend, een duister industrieterrein waar restafval wordt verwerkt,… Je kan het zo gek niet bedenken of we komen er wel eens terecht. Deze vergaderingen geven ons de kans om de cliënt én de andere partij beter te leren kennen, ons te verdiepen in zijn of haar leefwereld en zelf zo goed mogelijk in te schatten welke belangen er spelen. In de toekomst zullen we in deze blog nog verder een tipje van de sluier lichten wat dit betreft.

Blijven leren

De dag sluiten we af met een laatste beetje bureauwerk of, als de kans zich voordoet, bijscholing. We nemen deel aan een juridische opleiding, die vaak online of na de gewone werkuren wordt georganiseerd, of lezen een interessant boek of artikel.

Vervolgens: boeken toe, hond uitlaten en nog een rustige, ontspannende late avond. Net zoals de oplossingen die we in onze dossiers beogen, streven we ook voor onszelf naar een werk-privéleven dat goed in evenwicht is. Zo laden we weer op voor een volgende, drukbezette dag.